Svenska avelsmästerskapen

Svenska Avelsmästerskapen

Tävlingen om SM gulden!

De tre högst bedömda hästarna i varje åldersklass är kvalade till SM och får inbjudan. Om det lämnas återbud för en häst är det automatiskt nästa häst på listan som blir inbjuden. Inbjudan skickas ut direkt efter sista bedömningen i Sverige innan SM och ägare får endast två dagars betänketid, då det är kort varsel inför SM ifall nästa häst på listan ska få frågan. 

Deltagande på SM är utan kostnad, dvs. det är ingen anmälningsavgift och SIF Avel står för kostnader för t.ex. boxplats.

Vilka hästar är berättigade:
Hästar som har visats på någon av årets bedömningar, är enligt WorldFengur placerade i Sverige och i svensk ägo (ägaren bosatt i Sverige).

Så här går det till:
Samma upplägg i grunden som på en öppen bedömning, dvs. tre hästar på banan som visas 3 gånger fram och tillbaka på passbanan (totalt 6 streckor).
Hästarna kommer till SM med sin tidigare bedömning men domarna på SM har möjlighet att justera poängen, baserat på det som hästen presterar på banan framför dem. Eftersom detta inte är en ordinarie avelsbedömning så registreras inte de ändringar som sker i bedömningen på SM i WorldFengur.    
Vad ska visas?

  • Det är obligatoriskt på alla hästar att visa både tölt och trav.
  • Om hästen har 7,5 eller högre för pass är det också obligatoriskt att visa pass.
  • Om hästen inte visar en obligatorisk gångart sjunker poängen för den gångarten automatiskt med 0,5.
  • Visning av galopp, sakta galopp och skritt är valfritt men kan då både höjas och sänkas om den visas.
Hovbeslagskontroll:
Det sker hovbeslagskontroll direkt efter visningen av hästarna, precis som vid en vanlig avelsbedömning, och det är samma regler som gäller angående all utrustning som vid en ordinarie avelsbedömning.