ansökan om hästpass

• med rapporterad betäckning i Hestur

När ditt sto har fölat är det dags för dig att rapportera resultatet av betäckningen i Hestur. Detta gör du på första sidan i Hestur (Välkommen till Hestur). Där finns de ston listade som har stoavgift från föregående säsong och hingsthållaren har rapporterat betäckningen. Observera att detta endast är de ston där du står som ägare av stoavgiften. Om du saknar något sto här är det antingen på grund av att hingsthållaren inte har rapporterat betäckningen, eller att någon annan har betalat stoavgiften.

Hur byter jag ägare på en stoavgift?

Se till att alla dina uppgifter i din profil i Hestur är uppdaterade. Har du flyttat eller av annan anledning har nya uppgifter ska du uppdatera dem innan du startar passansökan. Detta för att minska risken för att vi skickar passet till fel adress. Du kan även kontakta oss på avelskansli@sifavel.se så kan vi uppdatera dina uppgifter i Worldfengur.
Observera att det är du som hästhållare som ansvarar för att passansökan är komplett samt att lämnade uppgifter är korrekta.
När du har rapporterat fölningen har du redan påbörjat din passansökan via Hestur! För att fortsätta med din passansökan:

Chipmärkning:
Jordbruksverkets lista över chiptillverkare och chipnummer som är godkända att använda från 2021-04-21 vid märkning av häst. Länk
Observera att från 2021-04-21 får hästar som chipmärks endast märkas med godkänt chip!

  1. Ta ut en godkänd ID-kontrollant av kategori 1. Du kan hämta underlag till ID-kontrollanten i Hestur. Från ID-kontrollanten får du signalementsbekskrivning, chipmärkningsrapport samt tagelprov. Klicka här för att se hur detta skall se ut.
  2. Kontrollera att signalementsbeskrivningen och chipmärkningsrapporten är korrekt ifyllda samt att tagelprovet är monterat enligt SLU:s anvisningar. Om något saknas eller är felaktigt innebär det merkostnad för dig som hästägare!
  3. Gå till hästlistan (i menyn längst upp) och hitta ditt ”Föl utan pass”. Där kan du klicka på knappen ”Passansökan” och fylla i informationen steg för steg. När detta är klart och du har betalat skickas din passansökan till registrator och du får ett ärendenummer.
  4. Skicka in handlingarna från ID-kontrollanten (signalementsbeskrivning, chipmärkningsrapport samt tagelprov) till: SIF-avel, Box 314, 532 24 Skara, märkt med ärendenumret du fick efter betalning.

Hästen registreras i WorldFengur i turordning och efter en godkänd härstamningskontroll mot fader utfärdas hästpasset som skickas med rekommenderad post.

Vad är det som registrator kontrollerar vid registrering av fölet?

Vad kostar ett hästpass?

Hästpass och registrering, yngre än 6 månader: 1.000 kr

Hästpass och registrering, från och med 6 månaders ålder:
1.800 kr

Hästpass och registrering, betäckning finns ej registrerad, e. hingst som inte löst licens: 8.750 kr

Hästpass och registrering, betäckning finns ej registrerad, e. hingst med licens: 5.000 kr

Hästpass till redan registrerad häst med lösbladspass som innehåller signalementsbeskrivning: 500 kr

Hästpass till redan registrerad häst med registreringsbevis: 1.500 kr

Hästpass, återutfärdande av hästpass (förlorat eller förstört): 1.800 kr

DNA-test: 600 kr per styck. För härstamningskontroll.

Montering av tagel per st: 150 kr (Om tagel som inkommer inte är korrekt monterat enligt SLUs monteringskit, annars kostar det inget extra).

Administrationsavgift
(vid passansökningar som inte kommer via Hestur): 500 kr

DNA härstamningskontroll mot fader är obligatoriskt på alla hästar sedan 2009. Om betäckning finns ej registrerad eller om ID-kontroll är inte utförd vid sidan av moder är även härstamningskontroll mot moder obligatoriskt.

Alla avgifter är inkl. moms. Alla ärenden som inte betalas via Hestur (Payson) faktureras via Fortnox Finans.

Se även sidan Avgifter