Datum för bedömningar

FOTO: MIRJAM HORN

Avelsbedömningar 2023

Anmälan till avelsbedömning sker i Hestur.

Datum för avelsbedömningar i Sverige 2023:
 

23-25 maj Romme (max 70 hästar)
16-18 juni Axevalla (max 70 hästar)
14-16 juli Hedeland DK (i samarbete med DI Avl) (max 70 hästar)
25-27 augusti Axevalla (max 70 hästar)


I och med liten efterfrågan efter bedömningar i Norrland och Skåne har vi undersökt alla möjligheter för att tillmötesgå hästägare i dessa områden. Det är väldigt kostsamt att genomföra bedömningarna och det krävs ett antal hästar för att bedömningen inte ska bli inställd. Av den anledningen har vi i år valt att samarbeta med avelsföreningen i Danmark och arrangera bedömning på Hedeland (6,5 mil ifrån Malmö). För att köra över gränsen behövs utskriven deltagarlista som verifierar att hästen ska visas på avelsbedömning och på tillbakavägen krävs utskrift från resultatlistan som verifierar att hästen har varit på avelsbedömning. Då det verkar vara väldigt begränsat behov för bedömning i Norrland väljer vi att inte planera någon bedömning i de norra regionerna i år, men hästägare är välkomna att ansöka om resebidrag ifall de behöver köra mera än 40 mil till närmaste avelsbedömning. 

Observera att datumen är preliminära och fler bedömningar tillkommer eventuellt. Antalet dagar på varje bedömning beror på antal anmälda hästar. Max antal hästar till två dagars bedömning är 35. För tre dagars bedömning är det 70 hästar och till fyra dagars bedömning är det 105 hästar. Sista anmälningsdag är två veckor innan bedömningen börjar. 
Varje anmälan avser en plats till det bedömningstillfället och det är möjligt att byta häst (sto eller valack mot sto eller valack eller hingst mot hingst). Det är INTE möjligt att komma med hingst istället för anmält sto eller valack. Byte av sto eller valack istället för hingst är möjligt, dock återbetalas inte skillnad i anmälningsavgifter. Ändringar av hästar till bedömningen behöver informeras bedömningsansvarige senast dagen innan första bedömningsdagen. När bedömningen har börjat är det inte längre möjligt att göra ändringar av hästar. Byte av ryttare är tillåtet utan förbehåll.
Återbetalning av anmälningsavgiften är berättigad mot veterinärintyg eller intyg från bedömningsansvarige.
1.000 kr av anmälningsavgiften är administrativ kostnad som inte återbetalas.

Informationsbroschyr om avelsbedömningar 2023

Anmälan till avelsbedömningInför avelsbedömning
Dessa kriterier skall vara uppfyllda i god tid innan anmälan till bedömning:

Hingst:

  • Hästpass med FEIF-id
  • Fullständig härstamningskontroll registrerad i WorldFengur 
  • Vaccinerad
  • Hingstar 5–12 år skall ha godkänd spattgranskning registrerad i WorldFengur 
  • Fungerande chipnummer. Läs av chipet innan ni anmäler hästen


Sto och valack:

  • Hästpass med FEIF-id
  • DNA analys registrerad i WF
  • Vaccinerad
  • Fungerande chipnummer. Läs av chipet innan ni anmäler hästen