att köpa häst på island

För många kan det vara något exotiskt att köpa en häst på Island för att sedan importera den till Sverige. Det kan finnas både fördelar och nackdelar med detta som det är viktigt att du som köpare känner till.

För det första bör du fundera på vad du tänker använda hästen till. Om du är ute efter en ridhäst så finns det en stor marknad med sådana hästar här i Sverige. Om du är intresserad av uppfödning och avel kan det däremot vara så att du kan få tag på något på Island som kan vara svårare att få tag på i Sverige, t.ex. avkomma efter en särskild hingst, någon stolinje som du är intresserad av eller liknande. Var också medveten om att hästar på Island är inte vaccinerade och väldigt sällan försäkrade.

Om du är ute efter att köpa en unghäst bör du vara medveten om att det finns ett antal gårdar som föder upp hästar för livsmedelsproduktion. Föl på dessa gårdar är med andra ord framavlade på helt andra egenskaper än för att vara ridhäst och i många fall handlar det om flera generationer hästar som inte ens har ridits in. Risken är därför relativt stor att om du köper en unghäst från en gård med köttuppfödning, att du får en individ med egenskaper som inte är särskilt väl lämpade för en ridhäst (t.ex. lynne, gångarter, hållbarhet…). Inköpspriset på ett föl ifrån köttuppfödning kan vara lågt men när transportkostnader, vaccinationer m.m. har tagits med i bilden är det ofta en relativt dålig affär.

Att köpa en ridhäst på Island innebär risker. Du har oftast begränsad tid för att titta på hästen eller provrida den jämfört med om du köper hästen i Sverige där du har större möjlighet att komma tillbaka för att prova hästen igen. Alla hästar som importeras från Island löper också risk för att få sommareksem och behöver av den anledningen skyddas från framförallt insekter under sommarhalvåret för att undvika sjukdomen. Om hästen sedan får exem innebär det en relativt stor både arbets- och ekonomisk insats från hästägaren.

Tänk på att du provrider hästarna under förhållanden som liknar de som du kommer ha när hästen kommer till Sverige. Om du tycker om att rida i paddock, prova då hästen i paddock eller i ett ridhus. Låt det inte räcka att titta på och provrida hästen på en grusväg med en bil körande bredvid. Prova hästen utan vikt (boots på framben). Om hästen visas med vikt, be om att få ta av den när du provrider hästen. Även om du förvisso är intresserad av hästens kapacitet så bör du även vara intresserad av hur hästen fungerar i vardaglig ridning.

Att importera hästen kostar också pengar. Du kan räkna med att kostnaden för importen landar på ungefär 20.000 SEK och sedan tillkommer det införselmoms. Priset du betalar för hästen på Island skall därför vara ex. moms. Det finns några företag på Island som erbjuder export service. Du kan kontakta firman direkt för att jämföra vad det är för service de erbjuder och vilka kostnader som tillkommer.

På Island är det väldigt vanligt med försäljningsstall. Du behöver vara medveten om att försäljningsstall lägger på priset och det finns tyvärr många exempel på att hästköpare luras betala allt upp till 2 till 3 gånger vad säljaren får betalt för hästen. De som är seriösa och pålitliga lägger på 10–15% vilket anses vara rimligt för deras arbetsinsats, så länge hästen inte kostar flera milljoner. Därför är det viktigt att när du har hittat häst som du är intresserad av, att du tar reda på vem som äger hästen och försöker komma i kontakt med den personen. Du kan till och med fråga försäljningsstallet hur mycket ägaren begär för hästen och hur mycket de lägger på priset. Bäst affär gör du oftast genom att köpa hästen direkt ifrån den riktiga ägaren.

Att rekommendera är att du börjar med att rådfråga någon som känner till hur branchen fungerar på Island och som inte har något ekonomiskt intresse i de råd den ger dig. Du bör genom referenser kontrollera vilka föräljningsstall är pålitliga och hur mycket du kan acceptera att betala försäljningsstallet för att förmedla köpet. Genom att anlita någon som hjälper dig på plats, även om det kostar några tusenlappar, kan du med stor sannolikhet spara mycket tid och pengar. Var ändå noga med att du betalar den person som hjälper dig en fast summa för hjälpen och att den personen inte också lägger på hästens pris. Om du betalar den personen någon viss procent av hästens pris, kommer det vara av intresse att försöka sälja till dig en så dyr häst som möjligt.