spattgranskning

För att anmäla hingst till bedömning eller för att lösa licens för en äldre hingst, behövs godkänd spattgranskning vara registrerad i WorldFengur.
Om hingsten har godkänd spattgranskning visas detta i Worldfengur med symbolen grönt S.
Endast hingstar som är 5 år eller äldre får registrerat resultat av spattgranskning och de bilder som skickas in för avläsning måste även vara tagna tidigast det år som hingsten fyllde 5 år.
I Sverige använder vi oss av en mycket kompetent veterinär på Island som har specialiserat sig på spatt och är för närvarande en av de mest kunniga personerna i världen inom området.
Skriv ut denna blankett och ta med till veterinären: Anvisning för röntgen


För att ansöka om granskning av röntgenbilder på din hingst och få resultatet registrerat i WorldFengur gör du så här:

  • Logga in i Hestur med ditt personnummer och Bank-id.
  • Lägg till hingsten i din hästlista om den inte redan finns där.
  • Klicka på ”Hästlista” i menyn längst upp, ange hästens registreringsnummer (FEIF-id) och om det är du eller företag som ska betala för hästens ärenden.
  • När hingsten finns i listan klickar du på hans registreringsnummer.
  • Klicka på fliken ”Köp/ansök”.
  • Klicka på knappen ”Beställ spattgranskning”.
  • När du har laddat upp bilderna hamnar ärendet i varukorgen. När detta är betalt skickas bilderna automatiskt till avläsning. Avgiften för röntgenutlåtandet är 1.000 kr.
  • Det är totalt 8 bilder som du behöver ladda upp.


Observera att bilderna måste vara på filformatet .dcm för att godkännas. Bilderna behöver dessutom vara märkta med hästens chipnummer och registreringsnummer, undersökande klinik och datum samt höger eller vänster ben.

Om du får problem med att ladda upp bilderna i Hestur kan du också skicka dem till avelskansliet för att få hjälp med detta: SIF avel, Box 314, 532 24 Skara, eller via mail till avelsledare@sifavel.se
Kontrollera i förväg att bilderna kommit med korrekt filformat från veterinären.

När bilderna är granskade skickas meddelande till registrator i Sverige som registrerar resultatet i moderstamboken, WorldFengur.