att betäcka sitt sto

Att planera betäckning av sitt sto är mycket mer än att välja hingst och släppa in stoet. Rapportering av betäckning är en viktig ingrediens när det kommer till att registrera det blivande fölet och ansöka om hästpass. Därför är det viktigt att du som stoägare letar reda på vad det är som gäller för att rapporteringen ska anses rätt utförd.

1. Hingstlicens
För att ditt föl ska registreras så billigt som möjligt ska betäckningen finnas registrerad i moderstamboken WorldFengur. För att hingsthållaren ska kunna rapportera betäckningen behöver den föra en s.k. språngrulla enligt krav från Jordbruksverket. Språngrullan registreras i Hestur och endast hingstar som har löst betäckningslicens kan rapportera betäckningar. Alla hingstar som har löst licens finns med i Hingstkatalogen. Om inte hingsten finns med där beror det på att den inte har löst licens ännu.
När det gäller hingstar som har betäckt även tidigare säsonger i Sverige kan det vara av intresse att se hur deras dräktighetprocent ser ur. Klicka här för att komma till betäckningsstatistiken.

2. Stoavgift
När du har bestämt dig för vilken hingst du tänker betäcka med loggar du in i Hestur med ditt personnummer och Bank-ID. Observera att du behöver kontakta den aktuella hingsthållaren för att vara säker på att det finns plats hos hingsten innan du fortsätter. För att rapporteringen ska bli korrekt måste stoavgiften vara betald innan stoet är betäckt.

Observera att det är inte möjligt att betala stoavgift efter 30 september!!!
 

  1. Börja med att lägga till stoet du tänker betäcka i din hästlista. För att göra detta behöver du i princip endast stoets registreringsnummer.
  2. När stoet finns med i din hästlista går du till hingstkatalogen (i menyn längst upp) och hittar hingsten du tänker betäcka med.
  3. Under rubriken ”Stationering” på hingsten kan du välja vilken av aktuella hingststationer du tänker anlita. Klicka på stationen för att få information och eventuellt betäckningsavtal.
  4. När du är på hingstens station kan du längst ner välja ett sto från din hästlista som ska betäckas med hingsten och klicka på ”Vidare”
  5. Läs vilkoren, lägg stoavgiften i varukorgen och betala. Nu är allt klart för att betäckningen ska kunna registreras korrekt!

Det är i första hand den person som har betalat stoavgiften som anses vara ägare av stoavgiften och därmed betäckningen.

Hur byter jag ägare på stoavgift i Hestur?

3. Rapportering
När hingsthållaren har rapporterat betäckningen syns stoet på din första sida i Hestur (där det står ”Välkommen till Hestur”) under rubriken ”Mina betäckningar / föl på gång”. Första sidan hittar du genom att klicka på ”Hestur” längst upp till vänster.
Om stoet inte syns här betyder det att du inte har betalat någon stoavgift eller att hingsthållaren inte har bekräftat att stoet betäcktes.
När fölet kommer, eller om stoet kastar/resorberar, klickar du på knappen ”rapportera föl”. Du har då redan påbörjat underlaget för din hästpassansökan!

Hur fortsätter jag med min hästpassansökan?

Vad kostar det?

Stoavgiften kostar 1.000 kr per sto. Stoavgiften betalas i Hestur innan stoet är betäckt och senast 30 september.
Bedömda ston och ston som har bedömd avkomma betalar rabatterat pris på 250 kr.

Priserna är inkl. moms och betalas via Hestur (Payson).