ansökan om hästpass

• Hästpassansökan – ingen knapp för att rapportera fölning

Om ditt sto av någon anledning inte har en betäckning registrerad i Hestur (moderlivsimport, tjuvbetäckning, utebliven rapportering eller om stoavgiften inte är i ditt namn i Hestur) finns det ingen knapp för att rapportera fölning. Men det är ändå möjligt att ansöka om grundregistrering och hästpass via Hestur. Om du däremot vet att stoavgiften betalades i Hestur men dyker inte upp på din sida är det möjligt att någon annan betalade stoavgiften och har därför tillgång till rapporteringen och själva passansökan. Det är då möjligt för den personen att byta ägare på stoavgiften så att den syns på din sida.

Se till att alla dina uppgifter i din profil i Hestur är uppdaterade. Har du flyttat eller av annan anledning har nya uppgifter ska du uppdatera dem innan du startar passansökan. Detta för att minska risken för att vi skickar passet till fel adress. Du kan även kontakta oss på avelskansli@sifavel.se så kan vi uppdatera dina uppgifter i Worldfengur.
Observera att det är du som hästhållare som ansvarar för att passansökan är komplett samt att lämnade uppgifter är korrekta.

Gör så här för att ansöka om grundregistrering och hästpass via Hestur
om du inte har stoavgift:


Om det handlar om moderlivsimport borde betäckningen finnas registrerad i WorldFengur. Där kan du hämta betäckningsintyg som du sedan laddar upp i Hestur när du fyller i ansökan.
  1. Ta ut en godkänd ID-kontrollant av kategori 1. Från ID-kontrollanten får du signalementsbekskrivning, chipmärkningsrapport samt tagelprov. Klicka här att se hur detta skall se ut.
  2. Kontrollera att signalementsbeskrivningen och chipmärkningsrapporten är korrekt ifyllda samt att tagelprovet är monterat enligt SLU:s anvisningar. Om något saknas eller är felaktigt innebär det merkostnad för dig som hästägare!
  3. Logga in i Hestur med ditt personnummer och Bank-ID
  4. På första sidan (Välkommen till Hestur) klickar du på den blåa knappen ”Ansöka om hästpass utan betäckningsrapport i Hestur” och fyller i informationen steg för steg. När detta är klart och du har betalat skickas din passansökan till registrator och du får ett ärendenummer.
  5. Skicka in handlingarna från ID-kontrollanten till SIF-avel, Box 314, 532 24 Skara, märkt med ärendenumret du fick efter betalning.


Vad är det som registrator kontrollerar när din ansökan skall hanteras?

Som regel krävs alltid DNA härstamningskontroll mot fader. I följande fall krävs dock härstamningskontroll mot båda föräldrar:

  • Om individen inte är chipmärkt och signalementsbeskrivning utförd vid sidan av moder
  • Om det handlar om föl utanför språngrulla, dvs. ingen betäckning finns registrerad (t.ex. tjuvbetäckning)
  • När härstamningskontrollen är godkänd och registrerad i WorldFengur utfärdas hästpasset och skickas med rekommenderad post.

Vad kostar ett hästpass?

Hästpass och registrering, yngre än 6 månader: 1.000 kr

Hästpass och registrering, från och med 6 månaders ålder: 1.800 kr

Hästpass och registrering, betäckning finns ej registrerad, e. hingst som inte löst licens: 8.750 kr

Hästpass och registrering, betäckning finns ej registrerad, e. hingst med licens: 5.000 kr

Hästpass till redan registrerad häst med lösbladspass som innehåller signalementsbeskrivning: 500 kr

Hästpass till redan registrerad häst med registreringsbevis: 1.500 kr

Hästpass, återutfärdande av hästpass (förlorat eller förstört): 1.800 kr

DNA-test: 600 kr per styck. För härstamningskontroll.

Montering av tagel per st: 150 kr (Om tagel som inkommer inte är korrekt monterat enligt SLUs monteringskit, annars kostar det inget extra).

Administrationsavgift (vid passansökningar som inte kommer via Hestur): 500 kr

DNA härstamningskontroll mot fader är obligatoriskt på alla hästar sedan 2009. Om betäckning finns ej registrerad eller om ID-kontroll är inte utförd vid sidan av moder är även härstamningskontroll mot moder obligatoriskt.

Alla avgifter är inkl. moms. Alla ärenden som inte betalas via Hestur (Payson) faktureras via Fortnox Finans.

Se även sidan Avgifter