CEM och avelsbedömningar - detta gäller
CEM-positiv häst och annan häst från besättning med påvisad CEM får inte delta i tävling/avelsvisning under SIF/SIF Avels regelverk om följande krav inte är uppfyllda. En påskriven Ryttarförsäkran/Hästägarförsäkran innebär följande när det gäller CEM:
- Häst från besättning där CEM har påvisats ska ha testat negativt för CEM (Taylorella equigenitalis) för att få delta på tävling eller avelsvisning
- Undantag: Tillfälligt gästande hästar - det vill säga hästar som endast har besökt en anläggning med påvisad CEM tillfälligt/över dagen, och som inte har vistats i stall, hagar eller varit i fysisk kontakt med anläggningens hästar - behöver inte provtas för CEM.
- Testet ska normalt vara utfört tidigast 14 dagar efter att hästen skiljts från CEM-positiva hästar. Från testning fram till arrangemanget ska hästen ha hållits isolerad från hästar med okänd CEM-status eller hästar med konstaterad smitta
- Man kan delta innan 14 dagar förflutit, om hästen är testad negativt för CEM inom 14 dagar från att hästen skiljts från CEM-positiva hästar. Det testet ger endast en tillfällig friförklaring och måste åtföljas av nytt prov minst 14 dagar efter att hästen skiljts från CEM-positiva hästar för fortsatt tävlande/avelsvisning
- En häst från besättning där CEM har påvisats och som har behandlats med antibiotika lokalt eller allmänt (oavsett orsak) behöver två negativa CEM test:
- Första testet ska vara utfört tidigast 21 dagar efter avslutad behandling.
- Andra testet ska vara utfört tidigast 7 dagar efter att första testet togs, vilket innebär tidigast dag 28 efter avslutad behandling
SIF Avel och SIF vill vidare uppmana till eget ansvarstagande för att minska risken för spridning av CEM
Hur smittar CEM?
CEM (contagious equine metritis) betyder smittsam livmoderinflammation hos häst och orsakas av en bakterie (Taylorella equigenitalis) som överförs genom kontakt med smittade hästar eller kontaminerade föremål. Vanligast är att den smittar vid betäckning men andra smittvägar förekommer också. Till exempel finns det fall där unga hingstar och valacker som har gått tillsammans på bete har smittat varandra. Däremot sprids den inte via luften och den har en begränsad överlevnad utanför hästen. Därför bedöms att enbart ett besök till anläggning där smitta har påträffats innebär en försumbar smittrisk om man har hållit sig på sin kant.
Goda råd för ökat smittskydd på tävling och avelsvisning
Vi uppmanar alltid till försiktighet och att ni undviker onödig kontakt med andra hästar när ni åker i väg med era hästar till tävlingar, avelsbedömningar eller för ridlektioner.
- Undvik fysisk kontakt mellan hästar. Tillåt inte nos mot nos-kontakt mellan hästar från olika stall
- Använd bara egen utrustning och egen transport och håll grejorna på din egen yta
- Håll avstånd mellan ekipage i stall, framridning och tävlingsmoment
- Se till att krubba, vattenkopp och boxar på tävlingar och avelsbedömningar är desinficerade innan de används för nya hästar.
- Ta med handsprit att använda innan du tar i dina hästar, för att minimera att du för över något.
Isolering vid smitta