Svenska Avelsmästerskapen 

De tre högst bedömda hästarna i varje åldersklass kommer bli inbjudna att delta på Svenska Avelsmästerskapen som genomförs 7-8 juli i samband med sport SM i Norrköping nu i år för att tävla om titeln svensk mästare i respektive åldersklass. Inbjudan kommer skickas ut till samtliga hästägare i början på vecka 25, efter avelsbedömningen på Axevalla som är dagarna 16-18 juni. Hästägare får en kort tid på sig att svara då erbjudandet går till nästa häst på listan ifall någon av de tre högsta inte kommer. Berättigade hästar är samtliga svenskägda hästar som har visats på någon av årets redan genomförda bedömningar. 

Tävlingen om SM guldet i avelsklasser kommer genomföras under fredagkvällen för stona och lördagkvällen för hingstarna.

Upplägg:
Alla tre hästarna i varje åldersklass visas samtidigt, med samma upplägg som en öppen bedömning på en ordinarie avelsbedömning, dvs. 6 streckor på passbanan. Utgångspunkten i bedömningen är de siffror som hästen har fått i sin tidigare bedömning men alla poäng är öppna, dvs. kan både höjas och sänkas. Det är obligatoriskt för alla hästar att visa både tölt och trav och om de har fått 7,5 eller högre för pass är det även obligatoriskt att visa passen.

Om en obligatorisk gångart inte visas kommer poängen hästen kom in med för den gångarten sänkas automatiskt med 0,5. Visning av galopp, sakta galopp och skritt är valfritt.

Regler om skoning och utrustning kommer vara samma som vid ordinarie avelsbedömningar och kontrolleras efter genomförd visning.

Domare kommer vara två tidigare avelsledare på Island: Guðlaugur Antonsson och Þorvaldur Kristjánsson.

Eftersom upplägget skiljer sig ifrån en ordinarie avelsbedömning kommer resultatet inte registreras i WorldFengur. 

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter