Inför årets bedömningar

I höstas hade vi telefonmöte med de ryttare som har visat flest hästar i Sverige de senaste åren. Vi har under vintern arbetat med de synpunkter som framfördes på detta möte. En av punkterna var t.ex. önskemål om att arrangera bedömning på en passbana, istället för endast på travbanorna. Det är många aspekter att ta hänsyn till vid val av bedömningsplats, som t.ex. plats för exteriörbedömning och mätning, stallar, underlag på bana, framridningsmöjligheter m.m.. Vi har även undersökt möjligheter t.ex. att vara på en rak och plan väg bredvid travbanan på Axevalla. Tyvärr finns det nackdelar med alla de alternativ som vi har undersökt, som har överträffat fördelarna. Av den anledningen kommer vi även i år genomföra bedömningarna på travbanor (Axevalla och Romme), men fortsätter att undersöka alternativen inför framtiden. 

Ett av de önskemål som framfördes av ryttarna var att lägga upp tidsprogrammet till bedömningarna utifrån ålderskategorier. Detta innebär att i år kommer det vara hästen som får en fast tid i tidsprogrammet, istället för ryttaren som det har varit tidigare. Detta skapar större förutsägbarhet för hästägare och kommer förhoppningsvis göra bedömningarna mera publikvänliga. Tidsprogrammet kommer starta med stona, börja med de äldsta och avsluta med de yngsta. Hingstarna kommer sedan därefter visas i omvänd ordning där vi börjar med de yngsta och avslutar med de äldsta. Detta innebär också att vi kommer behöva ha en färdig lista över deltagande hästar senast två dagar innan bedömningen, för att kunna lägga ut ett slutgiltigt tidsprogram dagen innan bedömningen börjar. Tidigare har det varit möjligt att byta hästar på bedömningen allt fram till dagen innan bedömningen börjar, men nu blir det istället två dagar innan som är sista chansen att byta hästar till bedömningen. 

Det kommer vara prisutdelning på bedömningarna i år för högst bedömda hingsten och stoet. Prisutdelning kommer genomföras direkt efter öppna bedömningen för respektive kön. Öppen bedömning för hingstar genomförs således efter prisutdelningen för stona och dagen avslutas med prisutdelning för hingstar. För att erhålla priset måste både hästen och en representant närvara vid prisutdelningen, inga priser kommer skickas ut i efterhand.  

Vi vill även påminna om att det är nya regler som gäller på avelsbedömningar angående bett som är tillåtna (nästan samma som i sporten). Reglerna är enkla: Det är endast tillåtet att visa hästar på vanligt tränsbett eller ett traditionellt isländskt stångbett. Klicka här för att se vad som gäller.

Vi har endast 3 bedömningstillfällen planerade i år i Sverige, vilket är ovanligt få tillfällen jämfört med tidigare. Anledningen till detta är framförallt att vi av olika anledningar förväntar oss färre hästar till bedömning jämfört med tidigare. 

Eftersom behovet för avelsbedömning i Norrland verkar tyvärr inte vara tillräckligt planerar vi inte för en bedömning i de norra regionerna i år. Vi kommer istället erbjuda hästägare/tränare som har längre än 40 mil till närmaste bedömningsplats att ansöka om resebidrag genom att maila till avelsledare@sifavel.se.  

Vi kommer i år att samarbeta med den Danska islandshästorganisationen och arrangerar en avelsbedömning på Hedeland (6,5 mil ifrån Malmö) dagarna 14-16 juli. Anmälan till den bedömningen sker också via Hestur och anmälningsavgiften är samma som till bedömningar i Sverige.

Senaste nyheter

Nyhetsarkiv